Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Engedd el a sérelmeid

2014. augusztus 21. 03:00 - Lilla:)

"Viseljétek el egymás hibáit, és bocsássatok meg bárkinek, aki vétkezik ellenetek. Emlékezzetek, az Úr megbocsátott nektek, úgyhogy nektek is meg kell bocsátani másoknak." (Kolossé 3:13, NLT fordítás)


Mindannyian ismerünk valakit, aki valami ostoba vagy fájdalmas dolgot tett velünk, vagy ami még rosszabb, olyannak ártott, akit szeretünk. Ezzel kapcsolatban sokszor így gondolkodunk: "az lenne egy keresztényhez illő cselekedet, ha megbocsátanék, tehát meg fogok bocsátani. De majd akkor fogok neki bocsátani, amikor bocsánatot kér."

Ezzel csak az a probléma, hogy továbbra is hordozod a sérelmet. Az igazság az, hogy az az ember talán soha nem fog bocsánatot kérni. Talán soha nem mondja majd, hogy sajnálja, mert nem biztos, hogy érti vagy rájön arra, amit tett. Így aztán te csak fortyogsz egy olyan dolog miatt, amit a másik már rég elfelejtett, viszont ez a dolog téged belülről felemészt!

Soha ne tartogasd a sérelmeidet, mert a harag felőröl, és boldogtalan leszel. A harag olyan, mintha mérget innál, miközben abban reménykedsz, hogy valaki mást öl meg. De ez nem így működik. Mindenekelőtt, el kell döntened, hogy megbocsátasz annak az embernek.

Jézus még a legelviselhetetlenebb körülmények között, a keresztfán függve is ezt mondta: "Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek!" (Lukács 23:34)

Szóval, te mit teszel? Amikor nehezedre esik, hogy megbocsáss valakinek, emlékezz arra a nagyszerű ajándékra, amit Istentől kaptunk: Ő megbocsátott nekünk.

Jusson eszedbe a Kolossé 3:13: "Viseljétek el egymás hibáit, és bocsássatok meg bárkinek, aki vétkezik ellenetek. Emlékezzetek, az Úr megbocsátott nektek, úgyhogy nektek is meg kell bocsátani másoknak." (NLT ford.). Érdemes ezt az igeverset megjegyezni és magaddal vinni minden nap, mert rengeteg alkalmad lesz használni.

A görögben használt kifejezés arra, hogy "viseljétek el", még azt is jelenti, "megbirkózni valamivel, kitartani, tolerálni valamit". Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy elnézőek vagyunk más emberekkel, és adunk nekik egy újabb esélyt. Jézus azt mondta, "boldogok az irgalmasok, mert ők irgalmasságot nyernek." (Máté 5:7) Én azt szeretném, ha Isten megáldaná az én életemet is, és a tiédet is. Az ehhez vezető egyik út az, ha irgalmas vagy.

Beszéljünk róla:

- Milyen sérelmet hordozol jelenleg, mi az, amit még most sem tudsz elengedni?
- Mit kell tenned ma azért, hogy a sérelmed ne váljon haraggá és nehezteléssé benned?

(Daily Hope by Rick Warren, 2014. 08. 14.)

Szólj hozzá!
Címkék: megbocsátás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása